dinsdag, november 22, 2005

'Negerzoen' ligt onder vuur

De stichting die ijvert voor eerherstel van Surinaamse slachtoffers van de slavernij wil dat Koekfabrikant Van der Breggen uit Tilburg de naam 'negerzoen' schrapt. Het bedrijf maakt de negerzoenen van Buys en gaat nu onderzoeken hoe gevoelig het woord ligt.

In Frankrijk en Duitsland is de naam inmiddels veranderd. Volgens Van der Breggen wordt het wel moeilijk om de naam te veranderen omdat de negerzoen zo bekend is. "We krijgen ieder jaar wel een brief binnen over de negerzoen, maar de commotie rondom de naam wordt steeds groter", aldus J. van der Hoeven van Van der Breggen.

De stichting vindt 'negerzoen' discriminerend. "Volgens de Dikke Van Dale is een negerzoen een klein rond koekje met een bol van schuim, met een laagje krakende chocolade eromheen", zegt Van der Hoeven die het jammer vindt dat er alleen gekeken wordt naar de negatieve kant van het woord neger.

Het woord 'negerzoen' is discriminerend omdat het negers te positief af zou schilderen en hierdoor ongeoorloofd hoort te zijn, negers worden vaker geassocieerd met criminaliteit, luiheid en de sociale dienst waardoor 'negereikel' een betere naam voor het koekje zou zijn dat visueel ook beter past.

'Negerzoen' is overigens echt niet het enige woord die mogelijk verboden wordt in Nederland, ook voor o.a. 'blanke vla', 'witte rijst', 'gele rijst', 'zwarte pepers', 'blanke chocolade', 'zwarte thee', 'groene thee', 'witte thee' en 'rood vlees' zullen nieuwe benamingen moeten worden bedacht omdat ze op een ongeoorloofde manier geassocieerd kunnen worden met een bepaalde huidskleur.

De woorden 'zwartrijder' en 'zwart geld' zullen overigens wel mogen blijven bestaan aangezien deze geen verkeerde associatie teweegbrengen en dus geoorloofd zijn. Mensen die zwart rijden zijn over het algemeen donker qua huidskleur en verder zijn het vaak negers die met zwart geld betalen.

Geen opmerkingen: