woensdag, oktober 11, 2006

Nieuw brandweerpak waarschuwt bij oververhitting

Brandweerlieden krijgen brandweerpakken met sensoren die waarschuwen als de drager oververhit dreigt te raken. Onderzoeksinstituut TNO werkt aan een dergelijk pak, meldt De Telegraaf woensdag.

Een brandweerman of –vrouw die tijdens een brand fysieke inspanning moet leveren, kan oververhit raken. Zijn pak biedt bescherming, maar is ook dik. Spuitgasten hebben vaak zelf niet of te laat in de gaten dat het mis gaat.

Bij een lichaamstemperatuur boven de veertig graden kan iemand niet meer helder nadenken. Een bevelvoerder kan op een laptop zien wie onwel dreigt te worden en die dan naar buiten roepen, schrijft de krant.

Het pak wordt volgens het dagblad vervaardigd in opdracht van de Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgende maand zou het pak geïntroduceerd en getest moeten worden.

Naast dat het pak waarschuwt bij oververhitting kan de bevelvoerder op de laptop ook zien of een brandweerman nog in leven is. Indien de lichaamstemperatuur boven de vijftig graden komt verschijnt er een doodshoofd op het scherm met de betreffende locatie van de overleden brandweerman. Doordat de laptop in verbinding staat met een centrale server kunnen nabestaanden direct een SMS-je krijgen met informatie over het overlijden en de betreffende locatie. "Als je partner overlijdt wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk weten", aldus een woordvoerder van TNO.

Geen opmerkingen: