dinsdag, januari 10, 2006

Anoniem pesten via internet kan in VS leiden tot celstraf

Wie anoniem een bericht op internet plaatst of per e-mail verstuurt met als doel om iemand te irriteren, kan daarvoor de gevangenis in gaan.
5 reacties Door Maarten Reijnders

Dat is de strekking van een wet waar de Amerikaanse president George W. Bush donderdag zijn handtekening onder heeft gezet. De wet verbiedt ook het online anoniem bedreigen van mensen. De maximale celstraf is twee jaar.

Er is veel kritiek op de wet. De burgerrechtenorganisatie de American Civil Liberties Union (ACLU) hekelt met name het gebruik van het woord 'annoy' (ergeren, irriteren) in de wet. "Wat de één irritant vindt, is dat niet noodzakelijk voor iemand anders", verklaart Marv Johnson van ACLU tegenover CNet.

De politieke deskundige van CNet, Declan McCullagh, is ook niet onder de indruk van de wet. "Het is dus oké om iemand te flamen op een mailinglist of op een blog, zolang je het maar onder eigen naam doet."

Volgens McCullagh kunnen er goede redenen zijn om anoniem te willen blijven op internet: bijvoorbeeld voor mensen die bepaalde praktijken bij hun werkgever aan de kaak willen stellen.

George Bush heeft nog geen oplossing gevonden over wie dan de bak in zou moeten draaien. Aangezien het anoniem gebeurt zou iedereen het kunnen zijn, is de identiteit wel te achterhalen dan is het niet anoniem en dus niet strafbaar.

Geen opmerkingen: