maandag, mei 22, 2006

Volledige hartoperatie uitgevoerd door robot

In Milaan werd onlangs een hartoperatie uitgevoerd, waarbij de chirurg zich in Boston in Amerika bevond. Het is niet de eerste keer dat men een operatie uitvoert via internet, maar dit keer was de chirurg geen mens van vlees en bloed. De operatie werd namelijk volledig autonoom uitgevoerd door een robot. De operatie duurde vijftig minuten en werd uitgevoerd onder supervisie van dokter Carlo Pappone, hoofd van de 'Arrhytmia and Cardiac Electrophisiology'-afdeling in het Milanese ziekenhuis. Bovendien waren tientallen hartspecialisten van over de hele wereld getuige van de ingreep.

Volgens Pappone brengt deze operatie door de robotchirurg de mens weer een stap dichter bij geavanceerde chirurgie, waar dan ook ter wereld. Pappone voerde eerder overigens al minstens veertig operaties uit met behulp van een robot die op afstand bestuurd werd, maar daarbij kwamen de instructies telkens van een hartspecialist. Deze operatie werd echter volledig autonoom uitgevoerd. Om dit mogelijk te maken werden medische ingrepen op meer dan tienduizend patiƫnten geanalyseerd, met als gevolg dat de robot nu automatisch de benodigde methode om te opereren kan herkennen. Het prototype van de robot zal naar verluidt later deze maand verkocht worden.

"Dit is een grote stap voorwaarts voor de medische wetenschap, helaas is deze patient nog wel overleden maar natuurlijk blijven we goede hoop houden dat bij een volgende hartoperatie de patient niet meer hoeft te overlijden", wist dokter Carlo Pappone te melden.

Geen opmerkingen: